Hvad er indkøbspris, og hvad koster strømmen mig?

Når vi siger indkøbspris, mener vi den rene pris, som vi køber din strøm til på elbørsen. Det vil sige, det som strømmen koster, uden tariffer, afgifter og omkostninger.

Det er ikke alle, der ved det, men prisen på strøm stiger og falder faktisk time for time, døgnet rundt. Tidligere har du måske betalt en fast pris for dit forbrug, uanset hvornår du brugte strømmen. Men med moderne elmålere, som kan registrere og sende dit forbrug time for time, kan du nøjes med at betale det, som strømmen koster, når du bruger den.

 

Din elregning består af tre dele

Vi sender din elregning til dig en gang om måneden. Elregningen består af tre overordnede elementer, nemlig dit abonnement, dit elforbrug og andre omkostninger:

  1. Dit abonnement er en fast omkostning, du betaler, som bl.a. dækker vores administrationsomkostninger.
  2. Dit elforbrug udgøres af den mængde strøm, du har brugt i perioden. Vi matcher dit forbrug time for time med priserne fra Nord Pool spot. Samt en lille handelsomkostning på 0,0067 kr./kWh. Det er for at indkøbe din kWh-pris. Den er uden fortjeneste for Clever.
  3. Andre omkostninger er opkrævninger fra dit netselskab og staten, som vi skal opkræve. De består blandt andet af afgifter, distributionsomkostninger og målerhåndtering.


Brug strømmen, når den er billigst 

Elprisen er oftest lavest fra sent på aftenen til tidligt om morgenen, hvor strømforbruget er lavere. Her kan forbruget ofte dækkes af billig vind- og vandkraft. Du kan med fordel flytte dit forbrug til disse tidspunkter og dermed få den skarpest mulige pris på din strøm. 

Omvendt er elprisen oftest højest senere på morgenen og tidligere på aftenen, hvor strømforbruget er højere, fordi vi fx laver mad eller bruger opvaskemaskinen og tørretumbleren. Her er det derfor nødvendigt at producere mere elektricitet via fx kul- og gaskraft, som er noget dyrere – og som desuden har et meget højere CO2-aftryk. Prisen kan faktisk være flere gange højere på det dyreste tidspunkt sammenlignet med det billigste tidspunkt.

Du kan se de daglige prisudsving og det kommende døgns elpriser her

 

Læs om Clever Power