Godt i gang med elbil

Fem gode råd: Kør længere i vinterkulden

Elbiler er ikke bedste venner med Kong Vinter. For når den danske vinterkulde for alvor bider sig fast, kan den forkorte elbilens rækkevidde og opladningshastighed.

Få vores fem bedste råd til at køre lidt længere i den kolde tid.

En mand lader sin bil med en lader fra Clever
Råd #1

Varm bilen op med ladeboksen

Forvarm kabinen 20-30 minutter før afgang, mens din bil er tilsluttet ladeboksen. Så slipper du ikke kun for at skrabe is af ruderne, men du bruger heller ikke strøm fra batteriet på at varme bilen op.

Vidste du?

0 grader = 20% tab

For hver grad under 20 grader bliver din rækkevidde cirka én procent kortere.

Så når temperaturen ligger omkring frysepunktet, vil du opleve cirka 20% tab af rækkevidde.

Råd #2

Forvarm batteriet

Ligesom det er svært at spille Für Elise med frosne fingre, er det også svært at lade et iskoldt batteri. I flere nyere elbiler kan du derfor forvarme batteriet, når du nærmer dig en lynladestation.

Ellers kan du med fordel vente med at lade din bil til batteriet er under 20%, for så tager det hurtigere imod strømmen.

Råd #3

Kør langsommere

En tung speederfod får dig kun hurtigere frem til næste opladning...

Vores tests viser, at du med fordel kan spare på strømmen ved at køre lidt langsommere på længere stræk. Hurtigere kørsel betyder nemlig flere ladestop, som æder forspringet.

Det gælder især om vinteren, fordi kold luft faktisk er "tykkere", og det kræver mere energi for bilen at skære sig igennem den.

Vidste du?

Derfor påvirker kulde dit batteri

Der er overordnet to grunde til, at kulden påvirker dit bilbatteri (og batteriet i fx mobiltelefoner)

 1. Bremser kemiske reaktioner
  Batterier arbejder ved hjælp af kemiske reaktioner, og kulden får disse reaktioner til at ske langsommere. Derfor kan batteriet ikke komme af med strømmen til motoren, så hurtigt som det plejer.
 2. Øget modstand
  Kulde gør også batteriet mere 'stift'. Dette betyder, at det bliver sværere for elektronerne (de små partikler, der transporterer elektricitet) at bevæge sig rundt, hvilket skaber mere modstand. Mere modstand betyder mindre effektiv energitransmission.
Råd #4

Tjek dit dæktryk

Det rigtige dæktryk sparer strøm, fordi dæk med lavt tryk giver større rullemodstand. Kold luft fylder også mindre, så dit dæktryk falder automatisk, når kulden bider.

Husk derfor, at du skal tjekke dæktrykket med kolde hjul. Det betyder, at du ikke skal køre en lang tur, før du tjekker dæktrykket. Så er dækkene nemlig varmet op, og det påvirker trykket.

Råd #5

Planlæg din opladning hjemmefra

Tjek din rute i Clevers app, inden du kører hjemmefra, og find ud af, hvor du vil lade på vejen.

Gå efter en af Clevers store lynladestationer, som fx Odense, hvor der hurtigt bliver ladere ledige på de store rejsedage. Og husk så kun at lade det, du mangler for at nå frem. Så kan du nemlig lade bilen helt op, mens du besøger familie og venner.

Tjekliste til længere vinterrækkevidde

 • Varm bilen op, mens den er tilsluttet ladeboksen
 • Forvarm batteriet, og vent med at lade, til det er under 20%
 • Kør lidt langsommere, end du plejer
 • Tjek dit dæktryk ofte
 • Planlæg din opladning hjemmefra

Måske er du også interesseret i