Start skiftet til elvarebiler, men start småt
De elektriske varebiler er på vej, og i Clever ser vi en klar tendens – der kører flere og flere elvarebiler på vejene. De store bilproducenter er på vej med længeventede modeller, og vi ser samtidig skærpede miljøkrav, der får konsekvenser for dem, som ikke kan efterleve dem.
Det er vigtigt at gå i gang nu – og med denne korte guide får du tips til at gøre det smart.
Læsetid: 3 minutter.
Få gode råd af en ekspert
Vi har talt med Mads Sørensen, Key Account Manager i Clever med 20 års erfaring i bilbranchen, for at få indsigt i udviklingen af elvarebiler og for at få tips til, hvordan du kan gribe det fornuftigt an ved at starte i det små allerede nu.
De store virksomheder først
– Hvilken tendens ser du i forhold til de elektriske varebiler?
"Jeg ser en udvikling i sin spæde start, men som pludselig kan tage fat.
I Danmark er der omkring 350.000 varebiler og kun 11.000 elektriske. De større virksomheder er dog begyndt at teste og skifte til elvarebiler – og så ved vi af erfaring, at det begynder at gå stærkt."
– Hvorfor er virksomhederne allerede i gang nu?
"Det er krav om CO2-rapportering fra myndigheder og stigende afgifter på fossile biler, der ligger bag, men også et skub fra det offentlige, hvor leverancer ofte skal foregå fossilfrit.
Og så er det rettidig omhu, vil jeg tro."
Det går hurtigere end sidst
– Hvad med de mindre og mellemstore virksomheder?
"Under sidste store omstilling i 2019 var fokus på elektriske personbiler – firmabilerne – og dengang begyndte de store danske virksomheder også at teste tidligt. Et par år efter gjorde de mindre og mellemstore virksomheder det samme.
Jeg tror, at overgangen til elvarebiler vil gå hurtigere denne gang, da den danske ladeinfrastruktur er langt mere udbygget i dag, end den var dengang."
– Hvordan følger udbuddet af elvarebiler med efterspørgslen?
"Vi ved, at de store bilproducenter er på vej med deres mest populære diesel-modeller i elektriske udgaver, VW Transporter og Ford Transit Custom, hvilket også vil skubbe til overgangen til el."
Om elvarebiler i Danmark
- Der er omkring 350.000 varebiler i Danmark
- Omkring 11.000 af dem er elektriske
- VW Transporter og Ford Transit Custom forventes i elektriske udgaver i slutningen af 2024 og starten af 2025
Ikke smart at vente for længe
– Hvorfor er det rettidig omhu at teste elektriske varebiler nu?
"Det handler om at drage sig nogle erfaringer nu, inden virksomheden står overfor lovgivning og krav, den ikke kan imødekomme – og bliver nødsaget til at starte fra bunden af. Men, det er vigtigt at gøre det smart, så virksomheden kan fungere uden forstyrrelser i arbejdsflowet.
Jeg råder mine kunder til at starte småt og teste det med dem, der kører kortere distancer, maks. 200-300 km/dag, og som er åbne for det. Hvis det fungerer, kan man gradvist udvide.
Sørg samtidig for, at få sat ladeboks op hjemme hos medarbejderen – de koster meget mindre end ladestandere på arbejdspladsen, og det giver mulighed for at lade bilen op om natten, så den er klar til en hel dag."
Jo mindre CO2, jo mere at lave
– Hvilken forskel gør en elektrisk varebil for virksomhederne?
"For mange virksomheder er det vigtigt at reducere deres CO2-udledning. Det er afgørende for, at de kan undgå potentielle bøder, deltage i offentlige udbud – eller handle med kunder, der kun handler med andre virksomheder, der kan efterleve visse miljøkrav.
De elektriske varebiler reducerer ens CO2-udledning betydeligt, og på længere sigt kan de være mere økonomiske grundet stigende afgifter på fossile biler.
Og ellers er det en smagssag og hvilket signal, man gerne vil sende. De elektriske varebiler støjer mindre, forurener mindre, og efterlader generelt et andet indtryk i gadebilledet og ude hos kunder."
Sådan går du i gang med skiftet
- Start småt – test elvarebiler af med medarbejdere, der kører kortere distancer og maks. 200 til 300 km/dag, og som er åbne for at prøve det.
- Få sat ladeboks op hjemme hos dem, der skal have en elvarebil – så kan bilen kan lade om natten og være klar til en hel dag på farten.
- Overvej at få ladestandere på arbejdspladsen – så kan I lade, når I er på kontoret.
Find en passende ladeløsning
– Hvilken slags ladeløsning er bedst til elvarebiler?
"Der findes flere slags på markedet – lige fra forbrugsbaseret afregning til løsninger, hvor man kan lade så meget man vil for et fast beløb.
Fri opladning for et fast beløb giver virksomheden fuld kontrol over deres ladeomkostninger med en fast pris, så man kan budgettere præcist – uden at bekymre sig om variable energipriser. Og for medarbejderen betyder det, at de aldrig skal tænke over hvor meget de lader, men kan fokusere på deres arbejde.
Med Clever One Business får medarbejderen fri opladning på det største ladenetværk i Danmark. Så kan de oplade i byerne, langs motorveje, når de er på vej til kundemøder eller byggepladsen, og når de skal ud at købe ind, når arbejdsdagen er forbi. Og med en ladeboks til hjemmet, kan bilen lade om natten og være klar til dagen."
Få fri opladning til jeres elvarebiler
Med ladeløsningen Clever One Business får I:
- Fri adgang til det største ladenetværk i Danmark, så I kan lade på farten
- Opsætning af hjemme-ladeboks, så I kan lade om natten, og være klar til dagen
- Brug af Intelligent opladning, så I kan spare tid, penge og mindske CO2-aftryk
Gør løsningen komplet med strøm til medarbejderens bolig
Fuldend din ladeløsning med strøm fra Clever Power til medarbejderens bolig og få flere fordele:
- Strøm uden dyre spottillæg, så medarbejderen lader uden bekymring
- Regninger uden udlæg og acontobetalinger, så medarbejderen slipper for det
- Ingen tilbagebetaling, så virksomheden har et minimum af administration
Se på medarbejderens elaftale
– Hvad betyder en elvarebil for medarbejderens strømregning?
"En normal husstand bruger i omegnen af 4.000 kilowattimer om året. Når husstanden får en elbil, stiger det til 8.000 - 12.000 kilowatt-timer.
Derfor er det vigtigt at medarbejderen har en elaftale, som passer til det nye behov. Se på om medarbejderen betaler spottillæg, som er et lille tillæg pr. kilowattime, som hurtigt kan blive meget dyrt, når elregningen stiger.
Clever Power er smart, da det er helt uden spottillæg og acontoregninger, så medarbejderen ikke skal afholde et stort udlæg hvert kvartal – og virksomheden heller ikke skal bruge tid på at administrere tilbagebetalinger."