EU udvider krav til ladestandere

Nye EU-regler for ladestandere ved erhvervsbygninger

Nyt bygningsdirektiv fra EU udvider kravene om ladestandere ved erhvervsbygninger, der med al forventning betyder en opdatering af ladestanderbekendtgørelsen og dermed dansk lovgivning inden længe. Bliv klogere på, hvad det handler om - og hvad det konkret kan komme til at betyde for jeres virksomhed eller ejendom.

 

Ladestandere ved kontor
Kort fortalt

Nyt bygningsdirektiv - hvad handler det om?

I juni 2024 vedtog EU et nyt bygningsdirektiv for alle medlemslandene, hvor infrastrukturen for såkaldt bæredygtig mobilitet skal fremmes. Dette skal bl.a. ske ved at sætte flere ladestandere op på parkeringspladser ved erhvervsbygninger - både nye, renoverede og eksisterende beboelsesejendomme og ikke-beboelsesejendomme. Det er således et direktiv, som alle virksomheder og ejendomsejere i en eller anden udstrækning skal forholde sig til.

Illustration af virksomhedsladeløsning

Her er de nye krav til ladestandere for erhvervsbygninger

  • For nye ikke-beboelsesbygninger med mere end fem parkeringspladser samt eksisterende ikke-beboelsesejendomme, der gennemgår en større renovering, skal der opstilles én ladestander for hver femte parkeringsplads. Derudover skal der sørges for kabelføring for hver anden parkeringsplads, så der er gjort klar til potentielle ladestandere i fremtiden
  • For nye eller renoverede kontorbygninger med mere end fem parkeringspladser skal der være en ladestander for hver anden parkeringsplads.
  • For eksisterende ikke-beboelsesejendomme med mere end 20 parkeringspladser stilles et krav om, at der senest 1. januar 2027 skal etableres én ladestander for hver 10. parkeringsplads, eller at der etableres kabelføring på 50 % af alle parkeringspladserne, så der i fremtiden er gjort klar til etablering af ladestandere.
  • For nye eller renoverede beboelsesejendomme med mere end tre parkeringspladser stilles der krav om én ladestander samt kabelføring på mindst 50 % af parkeringspladserne.
Mand og kvinde ved erhvervsejendom

Sådan hænger EU's bygningsdirektiv og dansk lovgivning sammen

Det nye bygningsdirektiv (Energy Performance of Building Directive) er blevet stemt igennem i EU i juni 2024 - og er gældende for alle medlemslande i EU. At det er et direktiv betyder, at det er et fælles mål for alle EU's lande. Det betyder altså, at det er op til landene selv at bestemme, hvordan de vil gennemføre direktivet og opnå målet. Når det er sagt, så er det forventeligt, at Danmark lægger sig op ad dette bygningsdirektiv - og måske endda skærper kravene endnu mere, når ladestanderbekendtgørelsen senere skal opdateres.

God ide at være på forkant allerede nu

Selvom bygningsdirektivet endnu ikke er en del af dansk lovgivning, er der tale om så betydeligt skærpede krav, at det er en rigtig god ide at være på forkant - om ikke andet med omkostningerne, så man har styr på budgetterne til etablering af kabelføring og ladestanderne.

Illustration af lommeregner

Regneeksempel

For en virksomhed med 80 parkeringspladser vil de nye EU-krav betyde, at der skal investeres i 8 nye ladestandere. Med en Clever Total-løsning vil regnestykket se således ud:

 

Pris pr. stk.

Pris i alt

Etablering af elinstallation og installation af ladeudstyr inkl. optimering af installation.

 

60.102 kr.

4 stk. dual-søjler IQ med relæer

5.199 kr.

20.796 kr.

4 stk. fundamenter

500 kr.

2.000 kr.

8 stk. kabelholdere

0 kr.

0 kr.

63 ampere

 

70.390 kr.

Total

 

153.288 kr. 

 

Måske du også er interesseret i