Hvor finder du gratis parkering for elbiler?

Elbiler er allerede godt nyt for din pengepung. De er billige i drift og opladningen en brøkdel af dit tidligere brændstofbudget.

Men hvordan med parkeringen? For det kunne være ekstralækkert med gratis parkering for elbiler. Spørgsmålet er, om det er muligt.

Ladestander foran en mercedes

Får en elbil fri parkering?

Desværre er de tider forbi, hvor mange kommuner gav gratis parkering til elbiler.

Og det er op til den enkelte kommune selv at strikke sine parkeringsregler sammen. Det betyder, at de 98 forskellige kommuner har 98 forskellige regelsæt.

Vil du læse mere om parkeringsregler for elbiler, kan du finde din lokale kommunes regler her. Du kan også læse vores fulde guide.

Person der går op af trappe med balloner

Er der gratis parkering for elbil i København?

Især Københavns kommune var kendt for gratis parkering for elbiler, men den ordning findes ikke længere.

De indførte den gratis parkering for elbiler for at tilskynde borgerne til at skifte fossilbilen ud med en elbil. Men nu, hvor elbilsalget brager derudaf, er det ikke længere nødvendigt. Derfor afskaffede Københavns kommune den gratis parkering for elbiler d. 1. januar 2024. Så du skal altså finde din parkeringsapp frem på telefonen, når du besøger hovedstaden.

Bil oplader ved en offentlig Clever ladestander

Er der gratis parkering for elbil på Frederiksberg?

Frederiksberg kommune ligger midt inde i København. De havde også på et tidspunkt fri parkering for elbiler, men den ordning lukkede de ned for i slutningen af 2023. Du skal altså betale for at parkere din elbil på Frederiksberg.

Kvinde med blomster foran ladeboks

Ved opladning parkerer du ofte gratis

Der er et lille smuthul til gratis parkering af elbil. Ved mange ladestandere, som står på offentlige parkeringspladser, er der nemlig en tidsbegrænsning. Og i den tidsbegrænsede periode er parkeringen gratis.

Sådan får du gratis, tidsbegrænset parkering:

  • Find en offentlig p-plads. Du kan kende dem på, at de har blå skilte (mens private p-pladser har sorte skilte)
  • Find en ladeplads med en ladestander, hvor der er krav om opladning og en tidsbegrænsning, fx 3 timer.
  • Indstil din p-skive og sæt din bil til opladning. Så parkerer du gratis i de timer, skiltet begrænser dig til.

Du skal dog huske at flytte din bil efter tidsbegræsningen udløber. Ellers kan du få en kontrolafgift. Tricket gælder selvfølgelig også på alle andre p-pladser med en tidsbegrænsning.

Elbil holder og får strøm fra en ladeboks fra Clever ved vandet

Parker for 2 kr. om dagen

Bor du i Københavns kommune, skal du have en beboerlicens, for at kunne parkere på de lokale p-pladser uden at skulle fodre de sultne parkometere. Der er rigtig mange penge at spare, hvis du skifter din gamle fossilbil ud med en elbil.

I skrivende stund koster en beboerlicens til en gennemsnitlig benzinbil 2.505 kr./år. Samme licens til en elbil koster kun 695 kr./år, eller hvad der svarer til 1,90 kr./dag.

Vil du læse mere om parkeringsregler for elbiler, kan du finde din lokale kommunes regler her. Du kan også læse vores fulde guide her.

Elkoereskole penge visual