Da gøgeurten slog gravemaskinen
Når vi bygger lynladestationer, kan selv vesterhavsvinde eller kviksandslignende undergrund ikke slå os ud af kurs.
Men ved vores kommende lynladestation i Kolding har Moder Jord taget skrappere midler i brug: nemlig en lille, lilla orkidé.
Læs med og find ud af, hvordan den fredede Maj-gøgeurt satte en stopper for gravemaskinerne.
Når store planer møder en lille blomst
På en tom grund i udkanten af Kolding, klemt inde mellem et hotel og en engrosforhandler af rengøringsmidler, havde vi store planer: en kæmpe lynladestation med 40 udtag, legeområde, toiletter og Clevers første café.
Når vi tegner en ny lynladestation, er det altid med tanke og omtanke for naturen. Vi har derfor udviklet en tyk håndbog med en håndfuld forskellige landskabskoncepter og plantelister, som passer til den omkringliggende natur, vi typisk møder.
Men da vi sendte et hold biologer til byggegrunden i Kolding for at se, hvilken natur vi skulle tilpasse os denne gang, faldt de over en sjælden beboer i englandskabet: nemlig den fredede Maj-gøgeurt (Dactylorhiza majalis).
Og der var ikke bare tale om én ensom lille blomst. Der var flere hundrede af de små, lilla orkidéer.
Gravemaskinen vækkede gøgeurten
Faktisk var det vores ankomst til byggegrunden, der havde givet Maj-gøgeurten perfekte vækstbetingelser. Grunden havde nemlig stået uberørt i årevis, og det høje græs og buske havde kvalt Maj-gøgeurten, som var gået i dvale i jorden.
Da vi ryddede grunden for at gøre klar til byggeriet, skabte gravemaskinerne samtidig de perfekte vilkår for orkidéen, som blev vakt til live igen.
Fundet af Maj-gøgeurten betød, at vi øjeblikkeligt skulle stoppe gravemaskinerne og at kommunen skulle på banen. Efter nogle måneders arbejde på rådhuset fik vi at vide, at over halvdelen af vores byggegrund nu var fredet.
- Er en lille, lilla orkide som bliver op til 60 cm høj.
- Vokser, hvor den ikke overskygges af fx græs og brændenælder, og har derfor lidt under, at færre køer nu græsser engene ned.
- Vokser i moser eller fugtige enge og især, hvor det fremsivende grundvand er kalkholdigt.
- Dens voksesteder er beskyttet i Naturbeskyttelseslovens §3.
Kilder: Aarhus Universitet, Naturstyrelsen
Kolding lynladestation 2.0
Mindre station, mere natur - det er overskriften for den nye version af Kolding lynladestation, som vi er i fuld gang med.
For mens gravemaskinerne stod stille, har vi løbet ekstrahurtigt for at få en ny plan på bordet, så vi stadig kunne sætte en lynladestation på landkortet omkring Kolding – også selvom vi gik fra 9.000 m2 til 4.000 m2.
Og hvis alt går efter den nye plan, står stationen står klar inden sommerferien i 2024.
I stedet for 40 lynladepunkter, har vi fået plads til 22. Caféen og toiletterne er der stadig plads til.
Men det vigtigste er, at der også er plads til Maj-gøgeurten og til den unikke natur, ingen vidste lå lige der i Kolding.
Hvor skal de sidste 18 stå?
Kolding lynladestation bliver ikke længere Danmarks største. Men behovet for lynopladning er der stadig. Derfor er vi i gang med at finde et andet sted, hvor de resterende 18 lynladepunkter kan stå.
Har du et forslag til en god placering? Så vil vi meget gerne høre fra dig.
Skriv til os på godeideer@clever.dk