Elbil eller hybrid: hvilken skal du vælge?
Skal du springe over i en elbil med begge ben?
Eller skal du stå med ét ben i hver lejr og køre hybridbil?
Det kan være svært at vælge, for begge biltyper har deres fordele og ulemper.
Men frygt ej! Lad os dykke ned i forskellene, så du kan vælge rigtigt.
Hvad er forskellen på elbil og hybridbil?
Lad os først få slået fast, hvad en elbil og en hybridbil er.
En elbil kører udelukkende på strøm. Den har en eller flere elmotorer, som får energien fra et stort batteri. Du oplader batteriet med et ladestik fra en ladestander.
En hybridbil kan være flere ting. I denne artikel fokuserer vi på plugin-hybrider. Plugin-hybrider kører både på strøm og benzin. De har både en elmotor og en benzinmotor, som driver bilen fremad - enten hver for sig eller samtidig. Elmotoren får sin strøm fra et mindre batteri, mens benzinmotoren får sit brændstof fra bilens benzintank. Du oplader batteriet med et ladestik fra en ladestander, og du fylder benzin på tankstationen.
Det er selvfølgelig blot et groft oprids af forskellene. Der er nuancer og undtagelser for begge biltyper.
I denne artikel handler det om plugin-hybrider. Men der findes også to andre slags hybridbiler.
Mild-hybrid har et lillebitte batteri og en lille elmotor, der giver benzinmotoren en hjælpende hånd. Den kan altså ikke køre på ren el. Men den kan hjælpe på benzinøkonomien.
Hybrid har både en benzinmotor og en elmotor. Den har et lille batteri, der bliver ladet op af bremseenergien fra bilen. Den skal altså ikke lades op med et stik. Elmotoren sætter bilen i gang og kan køre bilen ved lave hastigheder, men benzinmotoren er den primære motor.
Derfor skal du vælge elbil
Det er egentlig ret nemt at vælge elbil:
- Kører du som gennemsnittet af danskere, skal du vælge elbil.
- Kører du mindre end gennemsnittet, skal du vælge elbil.
- Kører du mere end gennemsnittet, kan elbilen stadig være et godt valg.
Lad os se på, hvorfor det forholder sig sådan:
Uanset om du kører lidt eller meget, vil du opleve, at det er billigere at køre i en elbil. Vælger du opladning på abonnement, kan du fx køre for et fast beløb om måneden. Eller du kan købe din egen ladeboks og lade, når strømmen er billig. Uanset hvad, kan du køre rundt til en rigtig god pris.
Det er også ofte en billigere fornøjelse at sende en elbil til service. Det skyldes blandt andet, at den har meget få bevægelige dele, der kan gå i stykker. Olieskift er også fortid i en elbil. Så selvom elbiler nogle gange er lidt dyrere at købe, vil de månedlige udgifter som udgangspunkt være lavere end for en fossilbil eller hybridbil.
Kører du som gennemsnittet eller mindre, bliver hverdagen meget nemmere. Du kan stå op til en fuldt opladt bil hver morgen, hvis du har en ladeboks hjemme eller en ladestander tæt på din lejlighed. En typisk elbil kører 2-400 km på en opladning, så du kan nemt køre det, du plejer, uden at skulle tænke på opladning.
Når du endelig skal lade, tager det under et minut at sætte stikket i bilen, og bilen lader oftest, mens du alligevel sover eller arbejder.
Elbiler er for de flestes vedkommende en opgradering. Du får altid automatgear, som gør det nemmere at køre. Du får mere lydløs kørsel, så du ikke bliver så træt i hovedet. Og du får hurtigere acceleration, så du nemmere kan overhale eller nå et hul i trafikken.
De fleste elbiler er desuden spækket med smart teknik, som fx fartpilot, der holder afstand til forankørende, automatiske vinduesviskere og klimaanlæg.
Bump på vejen for elbiler
Der er nogle små bump på vejen, som du skal være opmærksom på, når du vælger en elbil.
I det daglige fylder opladningen nærmest ingenting. Men på længere ture skal du planlægge lidt ekstra tid til at lade undervejs. Som en tommelfingerregel skal du lade for hver 300 km, du kører. Så en tur til Berlin i Danmarks mest solgte elbil vil kræve cirka 45 minutters opladning undervejs.
En elbil er bare en bil på langt de fleste punkter, men nogle ting kræver lidt tilvænning, som fx at regne ud, hvornår du skal lade. Du vil formentlig også have lidt rækkeviddeangst i starten. Men de fleste moderne biler guider dig til den nærmeste ladestander, når batteriniveauet bliver lavt. Så det går alt sammen lynhurtigt væk, når først du har vænnet dig til det.
Er du typen, der kører med hestetrailer eller en stor campingvogn, er det vigtigt, at du tjekker elbilens tilladte påhængsvægt. De må nemlig ofte ikke køre med lige så meget på krogen som fossilbiler. Og da elbiler vejer mere, kommer du hurtigere op i en vægtklasse, hvor du skal have trailerkørekort. Du vil også opleve, at rækkevidden bliver en del lavere, når du kører med trailer.
Vil du lære meget mere om elbiler?
Vil du lære mere om elbiler, kan du blive el-itebilist på rekordtid med Clevers elkøreskole.
Gå på opdagelse i 10 forskellige lektioner og test din viden i vores teoriprøve.
Derfor skal du vælge hybridbil
Der er nogle tilfælde, hvor hybridbilen kan være den rigtige løsning for dig:
- Hvis dit kørselsbehov er en blanding af korte og meget lange ture, kan du vælge en hybridbil.
- Hvis du bor langt fra nærmeste lademulighed, kan du vælge en hybridbil.
- Hvis du ikke kan finde en elbil, der passer til dine behov, kan du vælge en hybridbil.
Der er nogle punkter, hvor en hybridbil står stærkt:
Hybridbiler kan køre på ren strøm i omkring 30-50 km. Så hvis du ofte har korte ture, kan du klare dem på billig strøm – men selvfølgelig kun hvis du husker at lade op.
Kører du ofte længere ture, er du mindre afhængig af ladestandere i en hybridbil. For når batteriet er tomt, kører du med benzinmotoren.
Der er mange flere forskellige bilmodeller at vælge imellem, hvis du inkluderer hybridbiler i din søgning. Så har du meget specifikke behov til en bil, kan det være det er en hybridbil, der kan dække dem.
Bump på vejen for hybridbiler
Der er nogle bump på vejen, som du skal være opmærksom på, når du vælger en hybridbil.
Hybridbiler giver dig ikke den store elektriske rækkevidde til en billig pris, som elbiler gør. Og når strømmen er brugt, er de ikke særligt brændstoføkonomiske, fordi bilen vejer mere pga. batteri og elmotor.
Du kan få højere værkstedsregninger med en hybridbil sammenlignet med en elbil, fordi du har en kompliceret blanding af både en el- og en benzinmotor, som skal holdes kørende.
Hybridbiler er lidt et paradoks, for i dagligdagen med en hybridbil er du mere afhængig af en ladestander end med en elbil. Du skal nemlig lade din hybridbil hver dag, måske endda flere gange om dagen, pga. den korte rækkevidde på batteriet. Og det er de færreste hybridbiler, der kan hurtig- eller lynlade, så det tager nogle timer hver gang.
Elbilen vinder oftest
Spørger du os, vinder elbilen oftest over hybridbilen. Det er nemlig ikke så let at stå med et ben i hver lejr, som det er bare at tage springet over i elbil med begge ben:
- Du skal lade færre gange i hverdagen med elbil end med hybridbil
- Du sparer penge på at køre i elbil
- Du kan sagtens køre langt i elbil, også til udlandet, og mange elbilister nyder de ekstra pauser undervejs.
Første skridt på vejen er at prøvekøre en elbil. Find en elbilforhandler i vores oversigt, som du finder her