Clever fanger insekter med kunstig intelligens
Vores lynladestation i Odense har fået en særlig gæst. Gæsten hedder Volito og er en avanceret sensor, der kan tælle flyvende insekter.
Optællingerne skal hjælpe os med at skabe endnu bedre vilkår for biodiversiteten på vores lynladestationer.
Måske har du selv lagt mærke til det: der er ikke nær så mange insekter på kofangeren af din bil i dag som for bare få år siden. Der bliver nemlig færre og færre af de små væsener herhjemme.
Mens det unægteligt gør bilvasken nemmere, er det desværre rigtig skidt for biodiversiteten, når bier, fluer og sommerfugle forsvinder.
Derfor har vi som mål i Clever, at vores lynladestationer skal bidrage positivt til biodiversiteten – og især insektlivet. Men indtil nu har det været svært at sige, om de tiltag vi har gjort, rent faktisk gør en forskel.
Derfor har vi nu fået hjælp af banebrydende teknologi i form af sensorer, der kan tælle insekter ved hjælp af kunstig intelligens. Der står én på vores eksisterende lynladestation i Odense, samt fem andre sensorer på steder, vi snart skal bygge lynladestationer. På den måde kan vi danne os et før- og efterbillede af biodiversiteten.
I Clever er bæredygtighed ikke noget, vi strøer ud over vores projekter som krymmel på en færdig kage. I stedet tænker vi det ind i alt, hvad vi gør.
På den måde bliver bæredygtighed i stedet en vigtig ingrediens.
Et dansk samarbejde
Sensorerne hedder Volito og er opfundet og bygget af FaunaPhotonics, et dansk selskab som er det første i verden, der bruger kunstig intelligens til at tælle insekter.
Indtil nu har man været nødt til at fange – og dermed dræbe – insekterne i store fælder, for at kunne tælle dem. En Volito-sensor bruger i stedet infrarødt lys til at aflæse insekternes størrelse og vingeslag uden at forstyrre de travle størrelser.
Den kunstige intelligens analyserer dataen og giver os en biodiversitetsscore, der fortæller, hvor forskelligartede insekterne i området er.
Data giver bedre beslutninger
Lige nu tester vi sensorerne af på et par af vores lynladestationer, så vi kan se, hvor mange forskellige insekter, der er flyttet ind.
Med den indsigt kan vi tage en informeret beslutning om, hvad vi skal gøre for at skabe endnu bedre betingelser eller lokke andre arter til. Her går vi ikke bare på den nærmeste planteskole, men arbejder tæt sammen med biologer. Fx kan en rådden træstamme være lige det, der mangler.
Er testen en succes, sætter vi på sigt en Volito-sensor op før og efter, at vi har bygget en lynladestation. På den måde kan vi se, om vi er lykkedes med at skabe bedre vilkår for insekterne, eller om vi skal gøre endnu mere.
Det er ikke alle insekter, der kan flyve. Cirka 20% af insekterne har ikke vinger, så dem fanger Volito ikke.
Heldigvis er det ofte sådan, at hvis de flyvende insekter trives, trives de travende også. Men vi får alligevel også ægte mennesker i form af biologer til at tjekke, hvordan de har det, så vi sikrer optimale betingelser for flest mulige arter.