Vi besvarer dit spørgsmål

Kører elbiler på sort strøm?

Elbiler er ikke grønnere end den strøm, som de kører på. Og derfor tror mange, at der slet ikke er så stor en klimagevinst ved at hælde elektroner på bilen.

Heldigvis har vi rigtig meget vedvarende energi i elnettet, og gevinsten er derfor større, end Onkel Erling har forsøgt at bilde dig ind ved sidste familiefest.

Læs med og lær, hvorfor Onkel Erling tager fejl.

 

Sort el i elbiler hero

Vi vælter os næsten i grøn strøm

Lad os starte med det vigtigste:

Vi har rigtig meget grøn strøm i Danmark.

I 2023 havde det danske energimiks en gennemsnitlig CO2-belastning på 147 gram CO2*. Kigger vi på gennemsnittet per brugt kilowatt-time, ligger det på 96 gram**.

Og er det godt? Ja, det er det faktisk. Vi slår fx både Tyskland og Holland. Deres belastning var nemlig mere end dobbelt så høj i samme periode. (Tyskland 400g og Holland 304g CO2/kWh)

Samtidig går CO2-belastningen for den danske strøm kun i én retning: nemlig ned!

Vindmøller Amager Strand

De sidste 10 år er CO2-belastningen i det danske energimiks faktisk faldet 74%. Det skyldes først og fremmest, at vi brænder meget mindre gas og kul af for at producere strøm**.

I stedet har vi skruet gevaldigt op for sol- og vindenergien. 2023 var et rekordår, hvor danske vindmøller og solceller producerede hele 22,8 terawatt-timer**.

Og så importerer vi også rigtig meget strøm fra Norge og Sverige, hvor især hydro-, vind- og atomkraft bidrager til en lavere CO2-belastning*.


*Kilde 1, **Kilde 2

Tera-hvaffor-en-hånd?

Har du aldrig hørt om en terawatt-time? Frygt ej! Det er heller ikke særlig tit, du som almindelig borger behøver regne i terawatt-timer.

Ser du, én terrawatt-time svarer til én milliard kWh. Eller strøm nok til at tilberede cirka 500 millioner kyllinger i en airfryer.

Så det er rigtig, rigtig mange kilowatt-timer.

Farvel til onkel Erlings mavefornemmelser

Snakken om middagsbordet kan vare i evigheder, hvis du skal diskutere ud fra mavefornemmelser. Det behøver du heldigvis ikke. For det er både nemt og gratis at få fakta om det danske energimiks.

Du kan til enhver tid se, præcis hvor strømmen kommer fra, og hvad CO2-belastningen er, på Electricity Maps' hjemmeside. Her kan du også se historiske data. Husk at vælge den landsdel, du bor i.

Og på Energinets Energi Data Service kan du få time-for-time-overblik over CO2-aftryk, vind-og-sol-andel i energimikset, elpriser og meget mere. Og du kan endda hente det ned i en Excel-fil, som onkel Erling kan kigge i.

Med andre ord kan du få fakta på bordet og vinke farvel til både dine og onkel Erlings mavefornemmelser, næste gang I diskuterer.

Elbilen slår fossilbilen med længder

Strøm er grønnere end benzin. Basta! Det er faktisk slet ikke til diskussion.

Brænder du en liter benzin af, skaber du 2.300g CO2. Og det er kun fra selve afbrændingen. Dertil skal du lægge CO2-omkostningen ved at pumpe råolie op fra undergrunden, raffinere den til benzin og transportere benzinen ud til tankstationen. Ifølge en undersøgelse fra Region Hovedstadens videnscenter for elbiler, skal du lægge cirka 50% mere CO2 pr. liter oveni regnestykket for at få den del med.

Selv med de helt pessimistiske briller på, vil én kilometer i en elbil altså udlede omkring 25g CO2, mens en benzinbil udleder 156g CO2 på samme kilometer*. Eller cirka seks gange så meget. Derudover udleder elbilen hverken NOx-gasser, sod eller andre sundhedsskadelige partikler.

Clever kendskab vindue

 

Dertil kommer selvfølgelig CO2-belastningen ved produktionen af bilerne. Her vil elbilen som udgangspunkt dog have et større aftryk til start. Det er især batteriet, der sluger CO2 i produktionen. Det tal er dog også i den grad på vej ned. Tal fra Region Hovedstadens videnscenter for elbiler viste et 59% fald i CO2-udledningen fra batteriproduktionen på bare to år.

Selv med ultra-pessimistiske briller fra den tyske ingeniørforening, vil elbilen være i plus efter 90.000 km.


*Antagelser:
Elbilen kører 4 km/kWh
Benzinbilen kører 22 km/l benzin

Intelligent opladning

Grøn strøm = billig strøm

Det smarte ved vedvarende energi er, at energikilden er gratis. Sol og vind koster ingenting, modsat kul, gas og biomasse. Derfor er vedvarende energi ofte meget billigere end energi, som kræver ild.

Hvis du gerne vil udnytte den billige, vedvarende energi, men ikke give dig selv mere at lave i en travl hverdag, skal du prøve intelligent opladning fra Clever.

Du fortæller systemet, hvor meget strøm du skal bruge, og hvornår du skal afsted. Så tænder intelligent opladning for strømmen, når den er billigere og dermed grønnere.

Måske du også vil synes om