Information fra Clever

Nye momsregler spænder ben for din tilbagebetaling

Den 1. juli 2023 vender elafgiften tilbage. Denne gang med en ændring, der har betydning for alle danske elbilister.

Se, hvordan ændringen påvirker dig.

En mand hænger vasketøj op udenfor

Ændringen kort fortalt

Danske ladeoperatører og elbilister er blevet udfordret af en praksisændring fra Skatterådet for EU-regler på momsområdet. Det lyder kompliceret – og det er det også. ​

Kort fortalt, kan vi ladeoperatører ikke længere tilbagebetale momsen af elafgiften for vores kunders opladning hjemme. ​

Eller sagt med andre ord:
Du betaler afgift af afgiften, og vi kan ikke refundere begge dele længere.

Vi arbejder på sagen...

Det er selvfølgelig noget, vi som branche arbejder på at få ændret. For d. 1. juli vender elafgiften tilbage, og der spænder reglerne altså ben for vores refusion og tilbagebetaling. ​

Men indtil vi forhåbentlig får ændret reglerne, kan du ikke få tilbagebetalt momsen af elafgiften, når du lader hjemme.

En ladeboks hænger på indersiden af en garage

Sådan bliver du påvirket

I Clever følger vi den løsning, som resten af markedet har valgt:

Det betyder, at din tilbagebetaling eller refusion fra os ikke længere inkluderer momsen af elafgiften fra 1. juli. I runde tal betyder ændringen, at du går glip af 17 øre/kWh, du lader hjemme. 

Ændringen gælder kun dig med en Clever-ladeboks hjemme, uanset om du har Clever One, Clever Box eller Clever Mini.

Regneeksempel:

600 kr./år

Går du glip af, hvis du kører 20.000 km/år, som svarer til ≈ 300 kWh/md.

Der er en vej udenom​

Praksisændringen betyder, at vi ikke kan tilbagebetale dig momsen af elafgiften, hvis du har betalt den til et andet elselskab. Men hvis vi er dit elselskab, kan vi godt. ​

Heldigvis er vi også et elselskab. Derfor har du stadig mulighed for at få momsen af elafgiften tilbage. Det kræver blot, at du skifter elselskab til Clever Power.

Se, hvordan du gør herunder:

Vores anbefaling

Skift til Clever Power - vores elselskab

Så slipper du samtidig for udlæg og tilbagebetaling, fordi vi trækker ladeboksens forbrug fra 1:1 på din elregning - inkl. moms af elafgiften. Derfor anbefaler vi denne løsning.​

 

Den simple løsning

Fortsæt uden moms af elafgift

Du kan også vælge ikke at foretage dig noget. Så fortsætter alt, som du kender det.

Eneste forskel er, at du ikke får tilbagebetaling eller refusion af momsen på elafgiften fra 1. juli i år. Det svarer til 17 øre/kWh. ​

Fordele ved Clever Power

Skifter du til vores elselskab, Clever Power, sikrer du dig ikke kun fuld tilbagebetaling efter 1. juli.

Du får selvfølgelig også de andre særlige fordele:

Slip for udlæg og tilbagebetaling

Ladeboksens forbrug trækker vi direkte fra på din elregning. Så slipper du for at lægge ud for strømmen og vente på tilbagebetaling. Eneste krav er, at du slår intelligent opladning til.

Slip for store aconto-regninger

Du betaler kun 49 kr./md. for din elaftale hos Clever Power. Din strøm køber du til indkøbspris time for time, og vi sender dig en månedlig elregning på dit faktiske forbrug - ikke store aconto-regninger forud for hvert kvartal. Nemt og enkelt.

FAQ

Hvad har ændret sig?

Ændringen skyldes, at Skatterådet den 23. september 2022 kom med et bindende svar omkring en såkaldt praksisændring af de gældende regler omkring momsrefusion for elbilister. En ændring, der træder i kraft, når elafgiften vender tilbage d. 1. juli i år.

Det lyder kompliceret – og det er det også.

Kort fortalt betyder det, at alle danske ladeoperatører, der tilbyder ladebokse til private, skal følge "nye" regler.

Som ladeoperatør kan vi nemlig søge refusion hos staten for den elafgift, vores kunder har betalt - og indtil nu også den moms, der bliver lagt ovenpå elafgiften.

Med den nye praksis, kan vi kun få refunderet momsen af elafgiften, hvis vores kunder har betalt den til os i første omgang.

Derfor er det kun ladeoperatører, der også har et elselskab, som deres kunder benytter sig af, der kan tilbagebetale momsen af elafgiften.

Det betyder, at en stor del af de danske elbilister fremover ikke kan få refunderet hele elafgiften, når de lader hjemme, hvis de har et andet elselskab.

Hvornår sker ændringen?

Ændringen træder i kraft d. 1. juli i år, hvor elafgiften vender tilbage. Den har været i dvale pga. den Vinterpakke, som regeringen indførte i efteråret, for at afhjælpe de ekstremt høje energipriser på daværende tidspunkt.

Hvad skal jeg gøre?

Du behøver ikke foretage dig noget. Så fortsætter alt, som du er vant til. Eneste forskel er, at du fra 1. juli får 17 øre/kWh mindre tilbage på din tilbagebetaling eller afgiftsrefusion.

Hvis du ikke vil gå glip af de 17 øre/kWh, kan du vælge at skifte elselskab til Clever Power.Har du Clever One, slipper du dermed for tilbagebetalingen og får i stedet ladeboksens forbrug fratrukket din månedlige elregning - inkl. momsen af elafgiften.

Har du Clever Box, betyder skiftet, at du fortsat får momsen af elafgiften refunderet. Det vil sige, at du ikke går glip af de 17 øre/kWh.

Hvorfor kan I give moms retur m. Clever Power?

​Det er ret kompliceret. Fremover må ladeoperatøren kun få refunderet momsen af elafgiften fra staten, hvis deres kunder har betalt den moms direkte til ladeoperatøren.

Er du Clever Power-kunde, betaler du momsen af elafgiften direkte til os, og derfor kan vi få den tilbage af staten og give den til dig.

Hvorfor tilbagebetaler Clever ikke moms op til de 400kWh?

Vi vil gerne gøre vores produkter så enkle som muligt. Derfor er kernen i Clever også vores abonnementsmodel, hvor det altid koster det samme at lade elbilen op. Uanset hvor langt man kører. Og hvor man lader. Den enkelthed vil vi gerne bevare. Også efter Skatterådets afgørelse.

For vores kunder betyder det, at man kan vælge ikke at foretage sig noget. Så fortsætter alt, som man kender det. 

Eneste forskel er, at man ikke får tilbagebetaling eller refusion af momsen på elafgiften fra 1. juli i år. Det svarer til 17 øre/kWh.  

Man kan også vælge at blive kunde i vores elselskab Clever Power. Så vi trækker ladeboksens forbrug fra 1:1 på elregningen - inkl. moms af elafgiften. På den måde slipper man for udlæg, tilbagebetaling og så opnår man den fulde refusion af momsen.

En mand står med et håndklæde om sig på en badebro og kigger ud over vandet