Biodiversitet og økosystemer
Biodiversiteten er under pres. Derfor tager vi ansvar for at fremme biodiversiteten, blandt andet ved at indtænke den ved vores lynladestationer.
På den måde er stationerne ikke kun til gavn for elbilister, men også for flora og fauna.
Dyk ned i nogle af vores konkrete tiltag her på siden.
For elbilister, flora og fauna
Biodiversitet fra første spadestik
Lynladestationer skal ikke kun være for elbilisterne. Når vi bygger stationerne, tænker vi også på naturen. Derfor er biodiversitet tænkt ind i vores koncepter helt fra start.
Det betyder, at vi altid tager højde for det område, vi bygger i. Enten forbedrer vi den eksisterende natur, eller også tilbagelægger vi området til den oprindelige natur. Det gør vi med hjælp fra både biologer, landskabsarkitekter og geoteknikere.
Målet er, at i 2027 skal minimum 40% af det samlede areal af alle vores lynladestationer være udlagt til biodiversitet. I slutningen af 2023 var knap 23.000 m2 udlagt til biodiversitet og natur fordelt på 12 lynladestationer, som vi selv ejer eller har fuld råderet over.
Vi screener løbende for, hvor godt det går med biodiversiteten og justerer, så naturen får de bedste betingelser.
Flyvende biodiversitet
Vi tæller insekter med AI
Måske har du lagt mærke til det. Du skal ikke fjerne nær så mange insekter fra bilruden og kofangeren i dag som for bare få år siden. Der bliver nemlig færre og færre af dem.
Derfor bruger vi banebrydende teknologi i kampen for at bevare den flyvende biodiversitet.
I samarbejde med danske FaunaPhotonics har vi på udvalgte lynladestationer - blandt andet i Odense - sensorer, der tæller de flyvende insekter med kunstig intelligens.
Det betyder, at vi ikke behøver at fange og dermed dræbe insekterne, som man indtil nu har været nødt til, for at kunne tælle dem.
Med sensorerne kan vi få et før- og efterbillede af biodiversiteten på vores nye lokationer. Og så skal biologer hjælpe os med at beslutte, hvordan vi skaber bedre betingelser for de flyvende væsner, og hvordan vi tiltrækker flere arter. Måske er en rådden træstamme lige det, der mangler.