CO2 og kWh

Det er ikke altid let at finde rundt i myter og fakta om elbiler. De fleste har en holdning. Men hvad er egentlig rigtigt? Derfor vil vi gerne uddybe et par af de vigtigste pointer og faktorer.

Størrelsen af CO2-reduktionen afhænger af elleverandøren

Der er ikke noget udstødningsrør på elbiler, de udleder ikke CO2 under kørslen, og de udleder heller ikke andre farlige partikler. Miljøpåvirkningen fra en elbil stammer udelukkende fra produktionen af den strøm, elbilen lades med. Er strømmen produceret på ren vedvarende energi, som vind eller vand, er CO2-udledningen lig med nul. Er strømmen produceret på et kul- eller oliekraftværk, er der sket en vis CO2-udledning i forbindelse med strømproduktionen. Men fordi 80-95 % af energitilførslen til en elbil går til fremdrift mod almindelige bilers kun 20 %, er CO2-påvirkningen stadigvæk relativt mindre pr. kørt km.

Kilowatt-timer (kWh)

Kilowatt er en måleenhed for el. En kilowatt-time (kWh) er det samme som 1.000 watt i en time. Jo flere kW man taler om, desto højere er energiniveauet.

Begrebet kW er vigtigt, fordi det bruges til beregning af, hvor hurtigt en given lader kan lade et batteri på en elbil. Jo flere kW, desto hurtigere oplades batteriet. På en 50 kW ladestander tager det kun 20-30 minutter at oplade batteriet til 80-120 km kørsel. Hvis du lader hjemme på en 3,7 kW ladeboks tager det typisk 5-7 timer.

 

Er det overhovedet billigere at køre elbil?

Ja, det kan det være. Det afhænger af biltype og dit kørselsbehov. Vi har lavet en side, hvor du kan se, hvor du kan spare ved at køre elbil.

;